Колективна виставка абстрактного мистецтва

Сьогодні у Фортечній галереї Бастіон відкрилася традиційна колективна виставка абстрактного мистецтва.

В Івано-Франківську колективну виставку абстрактного мистецтва вперше було влаштовано в серпні 2010 року під час реалізації міжнародного проєкту «Porto Franko». Це відбулося напередодні відкриття Фортечної галереї «Бастіон» у відреставрованому приміщенні з ініціативи Анатолія Звіжинського. Тоді у виставці взяли участь понад три десятки місцевих художників. Подію було приурочено до сторіччя від дня створення першої абстрактної акварелі Василя Кандинського.

Згодом цю ініціативу перебрали на себе місцеві художники – Павло Сулименко, Микола Панаков, які сприяли щорічній реалізації таких проєктів у різних локаціях міста.

Для цьогорічної виставки згідно з позицією куратора Віктора Бабака відібрано лише ті роботи, які відповідають заявленому напряму. В експозиції представлено 37 робіт авторів з Івано-Франківська, Коломиї, Яремчі, Чернівців, Києва, Володимира-Волинського та інших міст і містечок України. Своєрідною родзинкою виставки стала абстракція художника Дмитра Гордіци, більше відомого як майстер сакрального живопису.

Традиційно у виставці представлена й абстракція координатора заходу Павла Сулименка. Робота «Композиція» вийшла гармонійною і контрастною, а поціновувачі живопису легко впізнають у ній стиль відомого митця.

Абстракція здебільшого розрахована на художників високого професійного рівня, але на цій виставці представлено роботи не лише професійних художників, а й аматорів. Організатори виставки свідомо відкривають шлях і для молодих, менш досвідчених митців.

Молодшому поколінню художників, які тільки прокладають свій шлях у мистецтві, надано змогу презентувати своє бачення абстракції поряд із професійними митцями. Для них участь у таких виставках – добра нагода представити свої роботи публіці і збагатити свій творчий досвід.

12.01.2022