Виставка живопису Сергія Захарова «Адаптер реальності»

Сьогодні о четвертій годині вечора у фортечній галереї «Бастіон» відкрилася виставка живопису «Адаптер реальності» відомого українського художника Сергія Захарова.

Автор виставки родом з Донецька. В 2014 році про нього дізналася вся Україна, і його ім’я стало символом культурного опору окупації Донбасу. Він створював карикатури на терористів так званої ДНР та був ними катований у полоні майже два місяці.

В 2016 році вийшов графічний роман Сергія Захарова «Діра», де кожна ілюстрація –спогад про реальні події. Щоб зрозуміти, як це – бути у полоні проросійських бойовиків, треба лише відкрити це видання. Книга була ще раз перевидана у 2018 році і перекладена на 8 мов.

Нова виставка художника «Адаптер реальності» присвячена баченню нашої повсякденності очима митця. Художник здатен побачити особливе в цілком буденних речах, які більшість з нас переживає, особливо над ними не замислюючись.

«На картинах зображені моменти, коли людина особливо виразно відчуває, що вона живе, – пояснює митець. – Наприклад, одна з картин називається «Вигулювання внутрішнього собаки». Здавалося би, нічого особливого, господарі змушені вигулювати своїх улюбленців. І водночас це певний ритуал, під час якого людина збирається з думками, про щось мріє. Ну а в кого немає собаки, той вигулює свого внутрішнього собаку, тобто свої ідеї, плани та мрії».

На іншому полотні під назвою «Хюге» ми бачимо людину, яка почувається дуже затишно. Вона загорнута в ковдру, читає щось цікаве, а поруч парує чашка запашного чаю.

Титульна картина виставки – «Ніжність» – зображує один з київських двориків. Глядач мимоволі повертається в спогадах у теплі літні вечори або в дитячі роки та веселі ігри на міських дворах.

Загалом виставка виражає емоції та думки людини, яка багато чого відчула і багато що пережила. Вона спонукає більше цінувати кожен момент життя і бачити особливе навіть у звичайних речах.

 

 

12.02.2020